Politica / Societate

Legea Drapelului

secui

Foto: http://ziuadecj.realitatea.net/intern-and-extern/steagul-tinutului-secuiesc-exportat-in-ungaria–106006.html

Incidentul petrecut zilele acestea în Covasna, a lăsat din nou să transpară nivelul de profesionalism de care este capabilă mass-media românească. În dorința sa nestăvilită de întreținere a discuțiilor de orice factură în jurul acestui subiect fierbinte, posturile de televiziune și presa au omis, parcă intenționat, tocmai abordarea potrivită a conflictului.

Până acum am putut fi martorii tuturor opiniilor posibile, însă nimeni nu a avut neobișnuita idee de a trata chestiunea la rece, din punct de vedere formal. Nimeni nu s-a gândit să verifice și ce spune legea în această privință.

Legea nr. 75/1994: http://www.presidency.ro/static/ordine/Lg.75_1994.pdf

Pentru început, să facem o scurtă recapitulare. Prefectul Codrin Munteanu a înlăturat steagul secuiesc din Prefectura Covasna. Acțiunea sa agită spiritele secuilor care reacționează denunțându-i gestul. Un cartier din Budapesta arborează steagul Ținutului Secuiesc pe Primăria de Sector, în semn de solidaritate. Relația României cu Ungaria se tensionează în jurul temei autonomiei, iar mass-media explodează într-o revărsare de păreri și opinii care nu reușesc să clarifice situația.

Ce reprezintă steagul Ținutului Secuiesc?

Acesta este un steag neoficial al regiunii, față de care secuii resimt un puternic atașament.

Este îndreptățită arborarea steagului Ținutului Secuiesc pe Prefectură?

Arborarea acestui steag pe Prefectură este la fel de îndreptățită precum înlăturarea lui. “Legea Drapelului” face referire numai la steagurile de națiuni și organizații guvernamentale recunoscute oficial (precum Uniunea Europeană). Așadar, din cauza statutului neoficial al acelui steag, din punct de vedere legal, el este la fel cu oricare alt material textil agățat de Prefectură. Prin urmare, importanța legală a problemei este de aceeași natură cu cea a culorii clădirii. Problema situației rezidă în faptul că steagul secuiesc se dorește să primească tratament de drapel oficial pe nedrept.

Steagurile pot fi arborate oriunde dorim, dar ceea ce multă lume nu reușește să observe în această dispută este că nu se discută despre steagul secuilor, ci despre arborarea lui pe o instituție a statului român. Dacă citim legea cu atenție, putem observa că pe instituțiile statului, de cele mai multe ori, nu este loc pentru altceva decât steagul național.

Soluție

Se poate avansa oricând în Parlament o cerere de recunoaștere a steagului Ținutului Secuiesc drept steag al județului. Astfel, prin folosirea și aplicarea legii, se pot evita conflictele deschise.

Concluzie

Secuii din Covasna sunt conștienți de existența “Legii drapelului” și a soluțiilor amiabile și legale prin care își pot îndeplini cererile. Totuși, ei au profitat de acest incident pentru a fi din nou în atenția publică cu aceleași tertipuri de victimizare prin intermediul cărora să își avanseze agenda desprinderii de România, împreună cu susținerea Ungariei. Motivul pentru care nu pot crede că acest incident s-a petrecut din cauze inocente este faptul că situația de față se reduce la încredere. Secuii au manifestat încă de la începuturile României post-comuniste o opoziție totală față de statul român și regulile sale, căutând cu orice preț lezarea integrității sale teritoriale. Intențiile lor le conferă un statut aparte, diferențiindu-i de oricare altă minoritate din România. În momentul în care programul declarat al unei minorități se opune direct Constituției (art.3, punctul 1), cu dorința de înstrăinare de teritoriu Ungariei, intențiile ei mai pot fi considerate cu greu ca fiind nevinovate.

În ciuda faptului că mass-media românească denunță necontenit sistemul politic din această țară, ea nu se poartă ca și cum am trăi într-un stat bazat pe reguli, ci continuă să cultive interpretarea penibilă a democrației, conform căreia ești îndreptățit asupra propriei opinii, oricât ar fi ea de neavizată sau competentă ori ineptă sau de luat în seamă. În loc să ne pierdem în discuții fără sfârșit, am putea aborda o atitudine mai constructivă și am începe prin a citi legea.

like banner 2 regular

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s