Societate

Intoleranța Religioasă a Susținătorilor Statului Social

pelerinaj-patriarhia

Foto: http://www.agenda.ro/patrarhia-romana-cu-salariile-preotilor-si-impozitele-bisericii-la-vedere/277476

Intoleranța nu este unul dintre lucrurile cu care vrem să ne mândrim în fața Vestului (nesălbatic). Totuși, reușim să dăm dovadă, în mod constant în ultima vreme, de intoleranță religioasă față de creștini-ortodocși. Aparent, a fi creștin-ortodox este echivalent cu a fi o formă neevoluată de organism. În opoziție cu aceste amoebe ale multiculturalismului există desigur, un supraom – ateul. Ecourile nietzscheene se fac auzite abia acum pe plaiurile mioritice și nu par a fi simple ecouri, ci, din contră, urlete în megafon. Pentru a contrabalansa diverse asociații religioase ortodoxe și ultra-ortodoxe, urletul a trezit la viață asociații seculare, care, deși bine-intenționate în unele dintre activități, lovesc nefondat în ceea ce ei văd a fi o groapă fără fund în care se aruncă banii cetățenilor – Biserica Ortodoxă Română.

Ultima problemă pe care o ridică aceste asociații și ONG-uri este legată de finanțarea de către stat a cultelor religioase (deși accentul se pune numai pe BOR), prin alocarea unei sume din PIB. Petiția semnată de asociațiile seculare susține că BOR primește anual de la stat 0.4% din PIB, echivalentul a aproximativ 540 milioane de euro. Asociația adresează astfel o rugăminte de încetare a finanțării cultelor religioase de către stat, întrucât acest lucru este inadmisibil într-un stat laic. Ei propun trimiterea acestei sume de bani în educație, sănătate și cercetare – „nevoile reale ale ţării”. În ciuda faptului că majoritatea covârșitoare a populației din România este creștin-ortodoxă sau aparține unui cult religios, susținătorii acestei petiții consideră că există un număr foarte mare de oameni care nu doresc să benificieze de serviciile oferite de cultele religioase. Acesta este motivul pentru care ei consideră că este nedrept ca banii acestora să se îndrepte către servicii de care nu beneficiază și de care nu vor beneficia niciodată. Prin urmare, aceștia doresc ca BOR și alte culte religioase să fie finanțate din contribuțiile private ale cetățenilor, în funcție de nevoile acestora.

Cel mai des invocat argument printre susținătorii petiției este acela privind dorința cetățenilor de a evolua – BOR fiind elementul care a stat în calea evoluției țării. Cetățenii religioși – în special creștin-ortodocșii, sunt caricaturizați și caracterizați precum fundamentaliști religioși, incapabili de a fi raționali. Orice element considerat a fi retroactiv în cadrul credinței creștine este adus la iveală, iar credințele religioase sunt interpretate greșit și respinse, în lipsa unor cunoștințe adecvate. Tăierea fondurilor de la stat este astfel singura soluție pentru a limita răul produs de aceștia.

Problema cu această petiție este că ea vehiculează date eronate, prin care opinia publică este manipulată. Argumentele care susțin această petiție sunt și ele deficitare, după cum se va vedea în cele ce urmează.

În primul rând, suma alocată din bugetul de stat în 2012 pentru sprijinirea cultelor religioase este mult mai mică – cca. 250 milioane de lei [http://www.culte.gov.ro/noutati-si-finantari/vrs/IDfin/1]. Suma nu este alocată numai BOR, ci tuturor cultelor religioase recunoscute în România. Această suma este incomparabilă cu suma alocată Ministerului Sănătății – 5.400 miliarde de lei sau Ministerului Educației – 8.700 miliarde de lei. Toate datele privind aceste sume de bani pot fi găsite aici: http://www.mfinante.ro/buget2012.html?pagina=domenii.

În al doilea rând, argumentul care se bazează pe faptul că există persoane care nu beneficiază de acele servicii și nici nu vor beneficia vreodată de ele, nu poate fi unul fiabil, în condițiile în care dorim să mai vorbim de un stat social. Pe aceeași linie de argumentare se poate susține sistarea finanțării de către stat a educației sau a sănătății, pentru că există o minoritate care preferă tratamente homeopate sau care preferă homeschooling. Dacă dorim un stat de tip libertarian, atunci acest argument poate sta în picioare. Astfel, am plăti fiecare prin contribuții private, numai pentru acele servicii de care considerăm că avem nevoie. Însă, în condițiile în care semnatarii petiției vorbesc în continuare despre un stat social și doresc menținerea sa, acest argument nu este consecvent cu dorințele lor.

Cât despre încercările de a reduce religiozitatea la fundamentalism, acestea nu arată decât că acești oameni „superiori”, care se ridică deasupra maselor, suferă de același tip de ignoranță de care îi acuză pe cei din urmă.  Religiozitatea nu conduce la ignoranță sau intoleranță. Cine vrea să arate contrariul se agață de cazuri izolate, de exemple de fundamentalism religios. Marea masă a populației nu este ignorantă din cauza religiei, ci din cauza lipsei de educație, de valori, de înțelegere. În loc să ne constituim un specific național, în loc să valorificăm spiritualitatea creștină estică ca pe o valoare nu neapărat religioasă, ci culturală, noi o aruncăm la gunoi, pentru a o schimba pe valori care nu știm dacă ar trebui sau nu să ne aparțină. Problemele societății românești nu stau în religie. Cine dorește să arate altceva, o face din rea-voință, sau din ignoranță, sub semnul multiculturalismului care vine la pachet nu numai cu lucruri bune, ci și cu multe efecte negative, neprevăzute pe care în goană după mirajul Vestului le înghițim fără a ne mai pune întrebări cu privire la justificarea și adecvarea lor.

like banner 2 regular

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s